Valikko

Koulukiusaaminen voi olla esimerkiksi tönimistä, pilkkaamista, haukkumista ja ilkeitä puheita

5.4.2023

Siniset Ritarit -lehdessä poimittu tarina koulukiusaamisen vastustavasta kampanjasta

Ihmisten välillä erimielisyydet ovat arkipäivää ja sinällään se ei ole paha asia. Lapset ja nuoret oppivat erimielisyyksien selvittelyssä hallitsemaan tunteita, selvittämään riitoja ja sopimaan niitä.

Koulukiusaamisella tarkoittaa sitä, että oppilas joutuu toistuvasti kiusaamisen ja vainoamisen kohteeksi. Kiusaajia voi olla monia tai vain yksi. Yleisintä kiusaamista on sopiva töniminen, pilkkaaminen, haukkuminen ja ilkeät puheet. Kiusamista tehdään tänä päivänä paljon myös internetissä. Kiusaamisella saada tai loukkaamaanista.

Usein kiusaamistilanteessa kiusaajalla on enemmän valtaa ja hän on fyysisesti vahvempi kuin itse kiusattu. Koulukiusaamista ei erikseen terminä rikoslaista, mutta siinä saman käytetyt keinot ovat käyttäneet näitä rikoksissa. Kiusaaminen voi pitää sisällään pahoinpitelyä, kiristystä, tamista, vahingontekoa, uhkailua, vapaudenriistoa, pakottamista tai kunnianloukkauksen. Koulukiusaaminen voi sisältää myös henkistä väkivaltaa, jota vastaan ​​on vaikea puolustautua.

Koulukiusaamista vastustava kampanja

Järkyttävä tarina koulukiusatusta pojasta joka lopulta menehtyi kisaamisen takia, nousi julkisuuteen. Tapaus sai oululaisen autourheilua harrastavan Sanna Simontaipaleen aloittamaan #eikiusita -kampanjan.

Hämeestä kotoisin ja nykyään Oulussa asuva perheen äiti Sanna Simontaival on joutunut kokemaan koulukiusaamisen ja on myös itse ollut koulukiusaajana yläasteella, joten kokemusta hänellä on aidan kummaltakin puolelta.

- En ole ylpeä teostani ja häpeän sitä, että olen ollut itse koulukiusaaja. Olen osannut aikanaan pyytää ja saanut tapauksen anteeksi. Tänä päivänä olen kiusatun huoltaja, kertoo Sanna Simontaival.

Simontaival kertoo kutsuvansa koulukiusaamista mieluummin kouluväkivallaksi siitä syystä, että nuorten ja lasten on pakko käydä koulua ja heidän on pakko olla koululla jo oppivelvollisuuden vuoksi. Se tekee asiasta väkivaltaa. Kokemuksensa mukaan poliisin puuttuminen asiaan on hyvin koulukohtaista.

- Jos kiusaamistapauksesta tulee tieto poliisille, heillä on yleisesti hyvä ammattitaito puuttua tämäntapaisiin rikoksiin. Tosin alle 15-vuotiaiden tekemiin kiusaamistapauksiin ei tahdo lain koura yltää, kertoo Sanna Simontaival

Poliisin tutkintaan menneistä jutuista Simontaival mainitsee huonoksi puoleksi pitkät tutkinta-ajat, mutta syyhän on enemmänkin yhteiskuntamme päättäjissä, koska poliisin työtaakka on tällä hetkellä suuri ja ruuhkautunut.

Laaja yhteistyöverkosto

Kampanjalle on perustettu omat internet-, twitter- ja facebook-sivuilla. Facebook sivuilla tällä hetkellä yli 7000 seuraajaa. Kampanja tekee yhteistyötä Kiusaamisasioiden tuki- ja neuvontakeskus Valopilkun, Nuorten netin ja Rikosuhripäivystyksen kanssa.

Alun alkaen kampanja on tarkoitettu kaikille autourheilua harrastaville ja autourheilusta pitäville yhteiseksi kanavaksi sanoa #EI koulukiusaamiselle.

- koko ja perheelläni on pitkä kokemus autourheilusta ja olemme olleet osa autourheilijoiden perhettä jo kymmeniä vuosia . Oli aika luonnollista, että aloitimme tärkeän asian viestit yhdessä autourheilijoiden kanssa, kertoo Sanna Simontaival

#eikiusita tarra

Kampanjassa mukana olevat autourheilijat tunnistavat parhaiten kilpa-autoon liimatusta #eikiusita -tarrasta. Nämä kilpailija kertoo olevansa koulukiusaamista vastaan. Tiivis autourheilu yhteisö otti loistavalla tavalla asian haltuunsa ja #eikiusita tarroja on nähty lähellä jokaisessaurheilu moottorikilpailussa maassamme viime vuosien aikana.

Kampanjaan on lähtenyt mukaan jakin nimiä, kuten Mika Mäkinen , Anita Mäkelä , Janne Ahonen ja Eero Madisson . Onhan tarra on nähty moninkertaisen maailmanmestarin Marcus Grönholminkin autossa.

Kampanja toimii täysin vapaaehtoisten voimin ja se on puhtaasti voittoa tavoittelematon. Kampanjaa tehdään suurella sydämellä ja mukana on toki muitakin kuin autourheilijoita. Esimerkkeinä taiteilija Hanna Pakari , Klamydiayhtye ja Mansesteri.

Tavoitteena yhteistyö koulujen kanssa

Kampanja etsii pilottikoulua koulukiusaamisen paneeliin, jossa olisi mukana oppilaat, vanhemmat, koulun henkilökunta, oppilaskunta, tukioppilaat, koulupoliisi,rikosuhripäivystys ja päällä #EIKiusita.

Paneeliin miten suurinvalta olisi oppilailla, kertovat nimettömillä lapuilla aiheet, puhutaan ja. Koulupaneelin tarkoitus on jakaa tietoa kiusaamisesta vanhemmille henkilökunnalle ja koulun oppilaita kiusaamisen pitkäkestoisista seurauksista. Eritoten painottaa puhumisen tärkeyttä, mikä koskee puuttua!

Paikalle olisi hyvä saada ”koulupoliisi” kertomaan esim. somen ikärajoista, mikä on rikos ja millaisia ​​ovat rikosvastuut. Mukaan antaa myös Rikosuhripäivystys kertomaan rikoksen uhrin tukemisesta ja miten hän auttaa kiusattuja. MLL voisi kertoa nuorten chatista, Sekä osallistuminen on #EIKiusita -projekti, joka juontaa tapahtuman ja kertoo omakohtaisesta kokemuksesta koulukiusaamisesta.

Koulun henkilökunta on kertomassa heidän toimintatavoistaan ​​kiusaamisen ilmettyä. #eikiusita kampanja on hyvissä voimissa ja hyvän tekeminen jatkuu. Kampanjansivut uudistetaan lähiaikoina ja toimintaa kehitetään vähentämällä.

#eikiusita kampanja on hyvissä voimissa ja hyvän tekeminen jatkuu. Kampanjan kotisivut uudistetaan lähiaikoina ja toimintaa kehitetään jatkuvasti.

- Tulevaisuudessa toivoisin, että nuoria kuultaisiin enemmän koulukiusaamisen ehkäisyyn liittyvissä asioissa. Myös rangaistuksista haluaisin lisää keskustelua. Esimerkiksi voisiko koulukiusaamisesta tuomita yhdyskuntapalvelua, päättää Sanna Simontaival.

Siniset Ritarit -lehti

Siniset Ritarit -lehti on Blue Knights Finland yhdistyksen julkaisema lehti, joka ilmestyy kolmen kerran kertaa.

Blue Knights on perustettu huhtikuussa 1974 Bangorissa paikallisten poliisien kesken. Kerho päätettiinpaino perustaa ikään kuin vastaksi rikollisille moottoripyöräjengeille. Blue International on levinnyt Knightseksi organisaatioksi. Paikallisosastoja ympäri maailman mm. Amerikassa, Australiassa, Euroopassa, Skandinaviassa. Euroopan lähes jokaisessa maassa tällä hetkellä yksi Blue Knights -osasto. Jäseniä kerhossa on yli 19500.

Blue Knightien ideologia voidaan vapaasti suomennettuna jakaa viiteen osaan:

1. Pitää yllä ”vanhan ajan hyvää” motoristihenkeä

2. Edistää moottoripyörä harrastusta ja moottoripyöräilyn turvallisuutta

3. Ajaa moottoripyörän omistajien ja suoritusetuja

4. Edistä esimerkillä ja muilla hyväksyttävillä keinoilla moottoripyörän turvallista käyttöä ja moottoripyöräilystä nauttimista

5. Tuoda lainvalvoja lähemmäs suurta yleisöä

Blue Knights Finland

­­­Suomessa on kaksi paikallisosastoa 20-vuotta täyttävä Blue Knights Finland I perustettu 2003 Lahdessa ja Blue Knights Finland II perustettu 2018 Kokkolassa. Yhdistyksemme on avoin kaikille moottoripyöräileville lainvalvojille, joilla on valtion virka ja kiinniotto- ja/tai pidätysoikeus.

Tällaisia ​​virkamiehiä löytyy esimerkiksi:

- tullista

- poliisista

- rajavartiolaitoksesta

- puolustusvoimista

Myös rikosseuraamuslaitoksen sekä syyttäjäviranomaisissa voi olla tälläisia virkamiehiä. Blue Knights Finland I ry yhdeksi tärkeäksi toiminnaksi muodostunut hyväntekeväisyys. Kerho on tehnyt, niin rahaa aikaa, koko olemassaolonsa kuin lahjoittaa tahoille tahoille ja tuomaan iloa arjen keskelle. Lapset ovat myös hyvin monesti auttamisen kohteena, mutta osansa on saaneet mm. sotiemme veteraanit.

Avainsanat: printmix, printmix oy, printmix kokemuksia, suomen myyntimediat, metsek, mika trogen, mika-matti trogen, paino, lehti, ilmoitusmyynti, järjestölehti, yhdistyslehti, graafinen suunnittelu, offset, ilmoitusmyyjä, #EIkiusita

Lue muita artikkeleita

Yhteystiedot

Printmix Oy
puh. 010 319 6380

Y-tunnus: 2182268-7

Osoite

Höyläämötie 11B
00380 Helsinki

Ratapihankatu 53
20100 Turku

Suomen Vahvimmat - Printmix